Kariyer Merkezi

“Kariyer merkezi” isimli ücretsiz e-kitabımıza ulaşmanıza bir adım kaldı.
Yeni eğitimlerim, konferanslarım, kitaplarım,makalelerim ve son okuduğum kitaplarda altını çizdiğim bölümlerden sizi de haberdar etmemi ister misiniz?
Lütfen, akinbasal.com “haftalık bilgi paylaşımı” bültenine abone olun.

Abone olmadan indirmek için tıklayınız
ipsa scientia potestas est.
(Bilgi tek başına bir güçtür.)
Hiç, bilenle bilmeyen bir olur mu?
(Kuran-ı Kerim Zümer süresi 9. Ayet)
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir
(Mustafa Kemal Atatürk)
Dünyayı değiştirebilmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah: eğitimdir (Nelson Mandela)

İK & İletişim

 Ş KUŞAĞI: HALİS MUHLİS TÜRK KUŞAKLARI!

Babyboomer, X-Y-Z kuşakları artık dilimize pelesenk oldu. İK’cılar ve yönetim danışmanlarının dilinden düşürmediği bu kavramlar orjinal isimleriyle günlük hayatımıza çoktan yerleşti. Amerikan literatüründen en ince detayına kadar hatim ettiğimiz bu kuşaklar şimdi ilk defa Türk bakış açısıyla anlatılıyor!

Akın Başal’ın hazırladığı “Ş Kuşağı” adlı kitabı (Şımartılmış Çocuklar Kuşağı, aslında bildiğimiz Z Kuşağı’na denk geliyor) bu kuşak meselesine yerel perspektiften bakıyor. Bugüne kadar 50’nin üzerinde kuruma seminer veren ve edindiği birikimi toplayan Başal, eğitimlerine katılanların anlattığı küçük anekdotlara da kitabında yer veriyor.

Başal, kuşakların öyküsünü Türk kültürü ve Türk toplumsal yaşam özellikleriyle kitabına taşımış. Hatta her kuşağın ismini ve tarih aralığını da Türkiye’nin sosyoekonomik tarihine uygun şekilde belirlemiş.

Örneğin, 2. Dünya Savaşı’na katılmadığımız halde Türkçe’de ‘Babyboomer’denmesini her zaman yadırgamışımdır. Başal, bu kuşağın temsilcilerini ‘Sandviç Kuşağı’ olarak adlandırmayı tercih etmiş ve 1950 – 1960 yılları arası doğanları kapsadığını belirtmiş.

Merakınızı gidermek için Başal’ın kuşak tanımlarını aşağıda paylaşıyorum, fakat detaylı anlatımlarını kitapta bulabileceğinizin altını çizmek isterim:

1950 öncesi doğanlar: K Kuşağı (Kurucu Kuşak)

1950-1960 arası doğanlar: S Kuşağı (Sandviç Kuşağı)

1960-1985 arası doğanlar: KD Kuşağı (Köşe Dönmeciler Kuşağı)

1986-2000 arası doğanlar: Y Kuşağı (Yenilikler Kuşağı)

2001 ve sonrası doğanlar: Ş Kuşağı (Şımartılmış Çocuklar Kuşağı)

Kitap hakkında en çok hoşuma giden noktalardan biri Başal’ın kuşaklarla ilgili her bölümün başında ‘Bilmeniz Gerekenler’ ve her bölümün sonunda ‘Anahtar Sözcükler’ kısımlarına yer vermesi. Özellikle anlattıklarını nüfus, doğurganlık, evlenme-boşanma oranları gibi TÜİK’ten resmi istatistiklere dayandırması okuyucuyu ikna etmek açısından çok yerinde olmuş.

Bir diğer hoşuma giden nokta ise anlatımında sık sık psikolojiye yer vermesi, psikiyatr uzman yorumlarına başvurması.

İş dünyasında yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başlayan Z Kuşağı hakkında daha önce bir yazı yazmıştım. Zengin özellikleriyle gerçekten adımlarını sağlam atan bir nesil geliyor.

Başal, kitabının adında da geçtiği gibi Z Kuşağı için Şımartılmış Çocuklar yakıştırmasını yapmış. Eğitimlerinde kuşak çatışmalarıyla ilgili gördüklerinden duyduklarından dolayı yeni neslin daha çok negatif özelliklerine vurgu yapmış, oysa çok olumlu yönleri, şirketlere gelecekte fark yaratacak özellikleri de var!

Bununla birlikte, iş dünyasında halihazırda bir arada çalışan ve çok farklı özellikler ve alışkanlıklara sahip üç kuşak (Babyboomer-X-Y Kuşakları / Sandviç-Köşe Dönmeciler-Yenilikler Kuşakları) kaçınılmaz olarak bir ‘çatışma ortamı’ yaratıyor. Birbirini anlamada güçlük çekiyor, iş yaparken birbirlerinden yararlanacakları, güç alacakları yerde sürtüşme yaşıyorlar.

Başal, kitabında bu kuşak çatışmaları için çözüm önerilerine de yer vermiş; üstelik her iki taraf için de önerilerde bulunmuş. Sadece eski kuşaklara yeni kuşakları anlamak, onlarla beraber çalışmak için tavsiyeler değil yeni kuşaklara eski kuşaklarla iyi geçinmek, onlardan beslenmek için yapmaları gerekenleri de güzel bir şekilde özetlemiş, toparlamış.

Kısaca hem yönetici pozisyondaki eski kuşaklara, hem de iş hayatında ilk adımlarını atan yeni kuşaklara el kitabı olacak, güzel paylaşımlar içeren bir kitap olmuş.

Mehmet Pozam

Ş Kuşağı – Akın Başal
224 sayfa
İstanbul, Mayıs 2014
Akın Başal Eğitim Danışmanlığı ve Yayıncılık