Kariyer Merkezi

“Kariyer merkezi” isimli ücretsiz e-kitabımıza ulaşmanıza bir adım kaldı.
Yeni eğitimlerim, konferanslarım, kitaplarım,makalelerim ve son okuduğum kitaplarda altını çizdiğim bölümlerden sizi de haberdar etmemi ister misiniz?
Lütfen, akinbasal.com “haftalık bilgi paylaşımı” bültenine abone olun.

Abone olmadan indirmek için tıklayınız
ipsa scientia potestas est.
(Bilgi tek başına bir güçtür.)
Hiç, bilenle bilmeyen bir olur mu?
(Kuran-ı Kerim Zümer süresi 9. Ayet)
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir
(Mustafa Kemal Atatürk)
Dünyayı değiştirebilmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah: eğitimdir (Nelson Mandela)

Sedolinka’nın İK'sı

Türkiye’de Yeni Kuşaklar , Kuşak Çatışmaları ve  İş Dünyası İçin Çözüm Önerileri

Yeni kuşakları motive mi etmek istiyorsunuz? Öyleyse öğrendiğiniz tüm eski bilgileri unutun. Bu  kuşak “işyerinde motivasyon” kitabını size baştan yazdıracak. Kim mi bu kuşak bildiğimiz Z kuşağı.  (18.02.2014 tarihli Kuşaklar ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz)

Akın Başal, Ş kuşağı kitabında bildiğiniz kuşak tanımları dışında deneyimlerinden ve analizleri neticesinde  farklı bir yorum katmış. Hem günümüz, hem de geçmiş zaman kuşaklarının sınıflandırıldığı ve ülkemizin  sosyal yapısı göz önünde bulundurularak hazırlanan bir kitap: Ş KUŞAĞI . Kitap da sadece  sınıflandırmalar yer almıyor belirli tarihler arasında ülkenin gündemi neydi, bu gündem kuşakları hangi  doğrultuda ve nasıl etkiledi, yaşananlar kadar yaşanmayanlar da belli bir kuşağın yönelimlerinde etkili oldu  mu sorularına yanıtlar veriyor ve yorumluyor. TÜİK raporları ile olayları geçmiş ve günümüz şeklinde  yorumlaması, kuşaklar hakkında ki tespitleri, örnek olaylar sunumu,  çözüm önerileri ve her bölümün sonunda kuşakların hakkında anahtar kelimeler sunması durumu gayet kolaylaştırıyor.

Son yıllarda bir kuşak furyasıdır gidiyor. Artık her eğitimde her konferansta dinlemek herkesi bıktırdı sanırım. Nedeni de sürekli sabitleşmiş cümleler ile ifade etmekten dolayı. Bb kuşağı böyle bir kuşaktı, X şöyle yetiştirildi, Y hiçbir şeyden memnun olmadı ve bağlı kalamadı, Z kuşağı şımarık geliyor ve baş edemeyeceğiz !! diyerek hep bir şekilde başka bir dünyanın insanlarıymış gibi ifade edildi. Oysa ki yetiştirdiğiniz, ne yapacağınızı bilmediğiniz kuşak sizin eseriniz J

Akın Başal’ın kitabında bu konuyla ilgili diyor ki;

‘’Ben çektim çocuğum çekmesin diyerek, geçmişte isteyip yapamadıkları her şeyi çocukları üzerinden yaparak tatmin olmaya çalışan anne- babalar çocuklarını ‘’yaşanmamış hayatlarını yaşamak için’’ bir fırsat, hatta bir proje olarak gördü.’’ Ve bu doğrultu da herkes çocuğunun bir dediğini iki etmedi .

Neden Ş kuşağı?

Henüz iş hayatında kendisini hissettirmemiş  olan Z kuşağı (Akın Bey’in gözlemleri doğrultusunda)  her istediğini elde edip, kendi bildiklerini hayatlarına uyarlayabilme yeteneğine sahip olduklarından dolayı kuşağın ismini Şımarık kuşak olarak ifade ediyor. Tabi bu bölümü yazarken Z kuşağının henüz  çocuk olması nedeniyle kendi tahminlerini dile getiriyor. Ki kendisi tahminlerin de oldukça haklı, ailemizde veya çevremizde mutlaka bir 2000 ve sonrası doğumlu bir kişi vardır. Onlar ile zaman geçirdiğimizde bizler dahi şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz. Yeri geliyor her şeyi herkesten çok iyi biliyorlar.

Ş kuşağı kitabın da kuşakların fark etmediğiniz birçok noktasını görüyor olacaksınız. Kitap bölümler halinde ele alınmış.  Kuşak anlatımları bittikten sonra bizlere dört kuşak ile bir arada nasıl çalışabileceğimizden  ve neler yapabileceğimizden bahsediyor. Kitapta bu konu şöyle ifade ediliyor kısaca bahsetmek gerekirse; İş dünyası da bu konuya özellikle önem vermeli, eski ve yeni kuşakları bir araya getirip tüm “ İş yaşamında motivasyon ve mutlu, huzurlu ve verimli çalışanlar” teorilerini yeniden ele almalı. Doğru işe doğru kişiyi seçme, kuşaklar arası iletişim, çalışan sirkülasyon oranları gibi konuları yeniden ele almalı. Hiç çekinmeden eski yöntemleri tek kalemde silip hemen yenilerini yazmaya başlamalı. Kazan-kazan anlayışına dayalı, çalışanlarımız şirketimizin en değerli kaynağıdır penceresinden ( gönülden!) bakarak, insan merkezli yeni yaklaşımlar üretmeli. Bu gençlerin 

iyi yanlarını ve yetenekleri ortaya çıkarabilecek, yeni insan kaynakları yönetimleri oluşturmalı.’’  ( Bu konudan başka bir yazımda detaylı bahsedeceğim).

Kitabı merakla okudum ve birçok not aldım. Kuşak anlatımlarından hepimiz sıkılmış olabiliriz ama bu kitap ile sıkılmadan merak ederek okuyacağınıza eminim.

Eğitmenlerin pek sevdiği o ünlü söz ile noktalıyorum;  “ Ne en büyük, ne en zeki ne de en güçlüler ( ne de özel okullarda okuyanlar ) ayakta kalır. Sadece zorluklarla mücadele ederek, ortama en iyi adapte olanlar ayakta kalacaklar.”

Akın Bey’e bilgi paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim